Prof. Dr. Doğan Perinçek’ten Santorini ve Kolumbo Volkanı değerlendirmesi

ÇOMÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, Santorini

ÇOMÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, Santorini ve Kolumbo denizaltı volkanında yaşanan sismik hareketlilikle ilgili açıklamalarda bulundu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden emekli Prof. Dr. Doğan Perinçek, Santorini ve Kolumbo denizaltı volkanında gözlemlenen sismik hareketlilikle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Perinçek, son 9 gündür depremlerin yoğun olduğu alanın sürekli değiştiğini ve bunun magmanın farklı yönlere yükselmeye çalıştığını ancak yeterli itme gücüne ulaşamadığını gösterdiğini belirtti. Kandilli Rasathanesi’nin 14 Şubat 2025 tarihli verilerine göre, son 24 saatte 4’ten büyük yalnızca iki depremin meydana geldiği, 5’ten büyük ise herhangi bir sarsıntının kaydedilmediği açıklandı. Son 8 saat içinde ise 4’ten büyük bir depremin yaşanmadığı bildirildi.

Daha önce 2014 ve 2021 yıllarında İncirli-Nisiros bölgesindeki volkanik depremleri detaylı bir şekilde incelediğini belirten Perinçek, Santorini-Kolumbo bölgesinde de benzer gözlemler yaptığını ifade etti. Genel enerji seviyesinde bir düşüş yaşandığını vurgulayan Perinçek, “Bundan sonra belki tekrar bir artış olabilir fakat sayı 3-4 Şubat’ta olduğu gibi 27 veya 10 Şubat’taki 17 rakamının altında kalacaktır” dedi. Prof. Dr. Perinçek, mevcut hareketliliğin büyük bir volkanik patlamaya neden olma ihtimalinin düşük olduğunu belirterek, Türk ve Yunan halklarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Ayrıca, bilimsel merakını dile getirerek, “Türkiye’de olsaydım hemen Santorini Adası’na gider ve olayları yerinde keyifle izlerdim.” dedi.

HABER MERKEZİ