Madde Bağımlılığı ile Mücadele Eğitimi kapsamında bilgi veren Bandırma İlçe Sağlık Müdürlüğü Klinik Psikoloğu Prof. Dr. Adnan Körpınar, son yıllarda metamfetamin kullanımının çok yaygın olduğuna dikkat çekti.
Balıkesir Valiliği ve Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü Koordinesinde, Bandırma Kent Konseyi paydaşlığında “Madde Bağımlılığı ile Mücadele Eğitimi” düzenlendi. Bandırma Kent Konseyi’nde gerçekleştirilen etkinliğe; Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat, Kadın-Der Başkanı Esen Ersoy, Kent Konseyi Kadın Meclis Başkanı Dilek Karaaslan ve üyeler katıldı. Bandırma İlçe Sağlık Müdürlüğü Sosyal Çalışmacı Adem Kasap ve Bandırma İlçe Sağlık Müdürlüğü klinik Psikoloğu Prof. Dr. Adnan Körpınar katılımcıları, “Madde bağımlılığı, tedavi yöntemleri ve eğitimleri” hakkında bilgilendirdi.
Zorunlu tedavide başarı oranının sıfır olduğunu belirten Bandırma İlçe Sağlık Müdürlüğü Klinik Psikoloğu Prof. Dr. Adnan Körpınar, “Madde bağımlılığı uğraşması zor bir süreç. Başarı oranları maalesef ki düşük. Bandırma’da da madde bağımlılığı çok yaygın. Özellikle son zamanlarda sentetik uyuşturucular metamfetamin kullanımı çok yaygın. Bırakması zor oluyor çünkü belli bir ilacı yok. O yüzden her yolu denemeye çalışıyoruz. Balıkesir Valiliği tarafından “Bırakırsan Başarırsın” projesi kapsamında Edremit, Bandırma ve Balıkesir Merkez’de 3 birim açıldı. Yavaş yavaş her ilçeye açılmaya başladı. Temel olarak madde bağımlıları için bir Rehabilitasyon merkezi. 15 yaşından büyük uyuşturucu madde kullanan ve bırakmak isteyenler için tedavi uyguluyoruz. Zorunlu bir tedavi yok çünkü zorunlu tedavi sürecinde başarı oranı sıfıra yakın.” dedi.
“TEDAVİ BİTTİKTEN SONRA DA HASTAYI DÜZENLİ OLARAK TAKİP EDİYORUZ”
Madde bağımlılığı tedavi sürecini detaylı olarak anlatan Psikolog Körpınar, “Gelen hastayı öncelikle Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Psikiyatri Polikliniğine randevusuz olarak yönlendiriyoruz. Psikiyatri uzmanı hastayı ayakta ya da yatarak tedavi etme sürecine karar veriyor. Yatarak tedavisine karar verirse Ameteme sevk ediliyor. Ametem de 26-28 gün boyunca yatış süresi var. Tedaviyi tamamladıktan sonra arınma sürecinde hastayı düzenli olarak takip ediyoruz. Tek amacımız hastanın tekrar uyuşturucu madde kullanmasını önlemek. Madde bağımlılığını yenebilen hastalar var. Ayakta tedavi olan hastalara ise doktor tarafından reçeteli olarak uyuşturucu maddeden arınmasını sağlayacak ilaçlar yazılıyor. Hasta ilaçları kullanırken biz yine takip etmeye devam ediyoruz ve haftada bir psikoterapi seansları yapıyoruz. Kullanıcıların çoğunun ailesi madde kullanımı ile ilgili az bilgiye sahip oluyor. O yüzden ailelere yönelikte bilgilendirme yapıyoruz.” diye konuştu.
“BAĞIMLILIK, KRONİK BİR BEYİN HASTALIĞI”
Bağımlı kişinin tedavisi bittikten sonra ömür boyu dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Bandırma İlçe Sağlık Müdürlüğü Sosyal Çalışmacı Adem Kasap, “Madde bağımlılığı hastalarımızı sosyal sportif faaliyetlere de yönlendiriyoruz. Madde bağımlılığı tedavisi ‘tedavi süreci, rehabilitasyon süreci ve sosyal uyum süreci’ olarak 3 aşamalı öngörülüyor. Tedavinin başarısız olmasının en büyük sebeplerinden biri sadece tedavi kısmına önem verilmesi. Kişi, tedavi sonrası maddeden arınsa da yine aynı sosyal çevre içerisinde bulunursa ve sorumluluğu ile başa çıkma becerisini kazanamamışsa maddeye çok kolay yönelebiliyor. Tamamladığı tüm tedavi süreci başa dönüyor. Bir kere madde kullanması tekrar bağımlılığın nüksetmesi demek. Bağımlılık zaten kronik bir beyin hastalığı olarak geçiyor. Kişinin tedavi süreci bittikten sonra ömür boyunca dikkatli olması gerekiyor.” dedi.
HABER MERKEZİ