Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi tarafından müsilaj sorunu nedeniyle zarar gören Marmara Denizi’nin eski sağlığına kavuşması için hazırladığı projeler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından desteklendi.
tarafından hazırlanan MAR-PİNA ve MAR-ÇAYIR Projelerinin açılış toplantısı gerçekleştirildi.
Marmara Denizi ekosisteminin eski sağlığına kavuşması için Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi tarafından pina ve deniz çayırlarının dağılım alanlarının belirlenerek koruma stratejilerinin geliştirilmesi amacıyla MAR-PİNA ve MAR-ÇAYIR projelerinin açılış toplantısı yapıldı. “Marmara Denizi’nde Deniz Çayırı Dağılım Alanlarının Belirlenmesi Projesi (MAR-ÇAYIR)” ve “Marmara Denizi’nde Pina Koruma ve İzleme Projesi (MAR-PİNA)” ile müsilaj dolayısıyla yıpranan Marmara Denizi ekosisteminin iyileştirilmesi ve aynı zamanda Akdeniz’de önemli bir ekolojik role sahip deniz çayırı ve pina popülasyonlarının sürdürülebilir yönetimine katkıda bulunulması amaçlandı.
MARMARA DENİZİ’NİN JEOPOLİTİK VE EKOLOJİK ÖNEMİ VURGULANDI
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi koordinasyonunda yürütülen proje Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından desteklendi. Ankara’da yapılan açılış toplantısına; Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Dr. H. Abdullah Uçan, Rektör Prof. Dr. İsmail Boz, Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Mustafa Sarı, Denizcilik Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücü Yardımcısı Doç. Dr. Uğur Karadurmuş katıldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nden proje uzmanı akademisyenler ise toplantıya çevrim içi olarak katılım sağladı. Marmara Denizi’nin jeopolitik ve ekolojik önemine vurgu yapan Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Dr. H. Abdullah Uçan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın doğal değerlerin korunmasına yönelik bilimsel projelere verilen desteğinin süreceğini belirtti.
MARMARA BU PROJELER İLE HAYATA TUTUNACAK
Rektör İsmail Boz, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin denizcilik alanında yürüttüğü bilimsel araştırmalarla Türkiye denizlerinin ve özellikle kıyısında bulunduğu Marmara Denizi’nin sorunlarına çözüm üretmeyi hedeflediklerini belirtti. Bakanlık ile yapılan işbirliğinden memnuniyet duyduklarını belirten Rektör Boz, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne destekleri için teşekkür ederek bu tür desteklerin devamını temenni etti. Yoğun nüfus, ağır sanayi ve turizm faaliyetleri nedeniyle kirlilik ve diğer çevresel baskıların Marmara Denizi’ni tehdit ettiğini belirten Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilaj olayının denizin kırılganlığını gözler önüne serdiğini vurguladı. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin uzun yıllardır su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi için bilimsel araştırmalar yürüttüğünü Sarı, MAR-PİNA ve MAR-ÇAYIR projeleri ile bu çabaların güçlenerek bölgedeki diğer üniversitelerle iş birliği halinde sürdürüleceğini söyledi.
HABER MERKEZİ