Ağız ve diş bakımı bebeklikten başlamalı

Ağız ve diş sağlığının önemi uzmanlarca her zaman vurgulanıyor. Genel

Ağız ve diş sağlığının önemi uzmanlarca her zaman vurgulanıyor. Genel sağlığın önemli bir parçası olan ağız ve diş sağlığı dikkat edilmediği durumda bazı hastalıkların belirtilerini ortaya koyabilir. Peki ağız ve diş sağlığı nasıl korunmalı, dişler etkili şekilde nasıl fırçalanmalı?
Ağız ve diş sağlığının korunması, etkili ağız ve diş hijyeninin sağlanması, diş muayeneleri gibi çok noktayı Bandırma’da Ayaz Diş Kliniği’nden Diş Hekimi Ebru Atak ile konuştuk..

BEBEKLERİN DİŞ TEMİZLİĞİ
Diş Hekimi Ebru Atak bebeklerin de diş bakımının yapılması gerektiğini belirtti. Atak, “Bebeklerde 6-8 aydan sonra süt dişleri sürmeye başlar. Dişler sürmeye başladıktan sonra diş yüzeyleri temizlenmelidir. Bebeklerde gazlı bez yardımıyla dişler temizlenebilir” dedi. 2 yaş sonrasında ise yumuşak bir diş fırçasıyla fırçalama işleminin yapılması gerektiğini vurgulayan Atak, “0-2 yaş aralığında florürsüz diş macunları kullanılmalıdır. Günde en az 2 kez ebeveynler yardımıyla dişler fırçalanmalıdır” diye konuştu.

FLORÜRLÜ MACUNUN ÖNEMİ
Diş Hekimi Ebru Atak, yetişkin bireylerin günde 2 kez florürlü diş macunlarıyla dişlerini fırçalaması gerektiğini belirtti. Fırçalama işleminin en az 2 dk özenli bir şekilde yapılması gerektiğinin altını çizen Atak, “Günde 1 kez de diş ipi yardımıyla dişlerin ara yüzleri temizlenmelidir. Dişler yemekten en az yarım saat sonra fırçalanmalıdır ve fırçaladıktan sonra yarım saat bir şey yenmemelidir.” Dedi. Diş sağlığının bütün vücut sağlığımızı etkilemekte olduğunu belirten Atak, diş sağlığının kötü olmasının etkilerinin sadece ağız içiyle sınırlı olmadığını belirterek şunları söyledi: “Diş çürükleri enfeksiyona ve diş kayıplarına sebep olmaktadır. Buna bağlı olarak çene ekleminde problemler, çiğnemede sıkıntı, ağız kokusu , kulak ve boğazda iltihaplanmalar, sinüzit, mide rahatsızlıkları gibi kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.”
NE SIKLIKLA DİŞ HEKİMİNE GİDİLMELİ?
Diş Hekimi Ebru Atak, çocukların ve yetişkinlerin mutlaka 6 ayda bir muayene için diş hekimine gitmeleri gerektiğinin altını çizerek “Hastalarımızda çürük oluşumu varsa bunun erken dönemde tespiti ve tedavisinin yapılması çok önemlidir.” Dedi. Dişeti hastalıklarının ilk ve en önemli belirtisinin dişeti kanaması olduğunu ifade eden Atak, “Sağlıklı dişeti kanamaz. Dişetlerinin kırmızı ve ödemli olması sağlıksız olduğunu gösterir. Dişlerde plak ve diş taşı birikimi dişeti çekilmesi ve kemik kaybına sebep olur. İlerleyen tablolarda dişlerde sallanmalar ve diş kayıpları meydana gelebilir. Bunları önlemek için diş taşları hekim tarafından kaldırılmalı ve bakteri plağının tutunmasını önlemek için pürüzsüz bir diş yüzeyi oluşturabilir. Sonrasında da hastalarımız güzel bir şekilde ağız bakımlarına devam etmelidir.” Dedi.

ESTETİK KAYGILAR DA DİŞ HEKİMİNE GÖTÜRÜYOR
Diş hekimlerine başvuruların estetik kaygılar, diş ağrıları, ağız kokusu, dişlerdeki düzensizlikler, diş eksikliği gibi birçok sebeple olduğunu belirten Diş Hekimi Atak, “Biz hastalarımızın ihtiyacına yönelik bütün tedavileri kliniğimizde yapıyoruz. Dolgu, kanal tedavisi, diş çekimi, hareketli ve sabit protezler, cerrahi işlemler, ortodontik tedavi gibi bütün diş tedavilerinde hastalarımıza yardımcı oluyoruz” diye konuştu.
ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ NEDİR?
“Estetik diş hekimliği gülüş hattımızda görünen dişlerimizi ve dişetlerimizi ilgilendirir” açıklamasını yapan Atak, “Renk, şekil, boyut ve düzen bozukluklarının giderilmesi için diş beyazlatma, zirkonyum kaplama, lamina, pembe estetik dediğimiz dişeti estetiği , estetik kompozit dolgu gibi tedaviler uygulamaktayız.” Dedi.
Diş çürüklerini önlemek için yapılması gerekenleri de açıklayan Atak “Düzenli bir diş temizliği yapılması şarttır. Şekerli gıda tüketiminin azaltılması, alkol ve sigaradan uzak durulması da diş çürüklerinin oluşumunu azaltmaktadır. Diş çürümeye başladığında acilen hekime başvurulmalı ve çürük diş temizlenmelidir. Çürük oluşumu başladığında çürük ilerlemeye devam eder, durmaz. Bu yüzden diş hekimine gitmekte zaman kaybedilmemelidir.” Diye konuştu.

DİŞ BEYAZLATMA ZARARLI MI?
Özellikle son dönemlerde tercih edilen uygulama olan diş beyazlatmanın herhangi bir zararının olup olmadığı da merak ediliyor. Atak, diş beyazlatmayla ilgili olarak şunları ifade etti: “Ben yakınlarıma ve kendime gönül rahatlığıyla bu işlemi uyguluyorum. Sadece beyazlatma yapıldığı dönemde diş hassasiyetleri oluşabilir ama bu geçici bir durumdur.”
GEBELİKTE DİŞ SAĞLIĞI
Gebelikte ağız bakımına 2 kat daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Diş Hekimi Ebru Atak, “Çünkü gebelikteki hormonal değişiklikler diş ve dişeti rahatsızlıklarının artmasına sebep olur. Günde 2 kez dişler fırçalanmalı ve dişipi kullanılmalıdır. Gebelikte ilk 3 ay ve son 3 ay acil olmayan tedavilerin yapılması sakıncalıdır. Bu yüzden gebelik öncesinde hastalarımızın muayeneye gelmesini öneriyoruz.” Diye konuştu.
Diş sağlığında önemi olan diş macunu seçimine de değinen Atak, “Florün çürük önleyici özelliği olduğu için mutlaka flor içeren bir macun seçmeliyiz. Diş fırçasının sert olması dişeti ve dişlere zarar verir, yumuşak olduğunda ise temizlemede yetersiz kalır. Bu yüzden orta sertlikte ve aynı boyda fırça kıllarına sahip bir fırça kullanmalıyız. Şarjlı diş fırçalarını da dişleri temizlemede güvenle tercih edebiliriz.” Dedi.

HABER MERKEZİ