Bandırma’da akademisyenler cumhuriyetin ilk 100 yılını anlattı

Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Bandırma’da “Cumhuriyet’in Temel Değerleri” Oturumları gerçekleştirildi.Bandırma Kent

Cumhuriyet’in 100’üncü yılında Bandırma’da “Cumhuriyet’in Temel Değerleri” Oturumları gerçekleştirildi.
Bandırma Kent Konseyi ve Bandırma Atatürkçü Düşünce Derneği ortaklığında Cumhuriyet’in 100’üncü yılına özel oturumlar düzenledi. Santral Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Cumhuriyet’in Temel Değerleri” Oturumları 2 bölümden oluştu. Etkinlikte 100’üncü yılda Cumhuriyet kazanımları masaya yatırıldı.
Bandırma Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Zeynep Yeşiltaş, “Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türk halkının fedakârlıklarıyla kazanılan Kurtuluş Savaşı’nın temelini oluşturduğu yine Atatürk’ün kurucusu ve geliştiricisi olarak gençliğe emanet ettiği Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını onurlandırmak için bu etkinliği düzenledik. Cumhuriyetimizin kurulduğu ilk günde olduğu gibi bugün de temel dayanakları olan dış politika, laiklik, ekonomi ve tarihi ana konular olarak seçmeyi uygun gördük. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün milli mücadele şehitlerimize rahmet diliyorum.” dedi.
“BİZE DÜŞEN CUMHURİYET’İ VE ATATÜRK’Ü ANLAMAKTIR”
Bu tarz etkinliklerin yeterince ilgi görmediğini söyleyen Bandırma Kent Konseyi Başkanı Av. Serdar Polat, “Biz Atatürkçüler olarak kanımızın son damlasına kadar Atatürkçülüğü savunmak için konferans, panel, söyleşi ne gerekiyorsa yapmak için mücadele edeceğiz, ediyoruz. Bu arada şunu atlamadan geçemeyiz. Eğitim alanında uygulanmaya çalışılan ÇEDES projeleriyle Cumhuriyetimizin kazanımlarının ve laikliğin örselendiğini hepimiz görüyoruz. Bizler Cumhuriyetçi ve Atatürkçüler, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında ve gelecek yüzyıllara adım attığımız bugünlerde birlikte hareket etmeliyiz. Hukuki, örgütlü mücadelemizi hep birlikte devam ettirmeliyiz. Bize düşen görev sadece kuru kutlamalar, kuru anmalar gösterişli hareketler değil, Cumhuriyet’i ve Atatürk’ü sadece anmak değil, anlamaktır.” diye konuştu.
CUMHURİYET, ATATÜRK VE LAİKLİK MASAYA YATIRILDI
Oturumların moderatörlüğünü Hakan Çağatay ve Sema Odacıl üstlendi. Konuşmacı olarak Doç. Dr. Resul Yavuz ve Doç. Dr. M. Emin Elmacı yer aldı. Doç. Dr. M. Emin Elmacı ise “Cumhuriyet, Atatürk ve Laiklik” konusunu masaya yatırdı. Halifeliğin kaldırılmasının laiklik adına atılan önemli bir adım olduğunu belirtti. Elmacı, “Laikliğin getirilmesinde 1916’da Arapların halifenin karşısında İngilizlere destek vererek travma yaratması ve 1922’de Dürrizade Fetvasının okunmasının etkili oldu. Laiklik devletin dinlere eşit kalmasıdır.” dedi.
“ATATÜRK, GURURLA BAĞIMSIZ BİR TÜRKİYE VAAT ETTİ”
Doç. Dr. Resul Yavuz konuşmasında, erken cumhuriyet döneminde Türk Dış Politikasını anlattı. Yavuz, Atatürk’ün cumhuriyet döneminde uyguladığı ve taviz vermediği dış politika ilkesinin tam bağımsızlık bilinciyle milli sınırları korumak olduğunu belirtti. Yavuz, “Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yeni bir ulus devleti ortaya çıkarttık. 1980-1905 doğumlular çok talihsiz bir nesil. Bir imparatorluğun çöküşünü gördüler. Büyük badireler ve sıkıntılar atlatarak bir ulus devletin yeniden doğuşunu Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde şekillendirdiler. Mustafa Kemal Atatürk dünyayı çok iyi tanıyor ve gelişmeleri çok iyi okuyordu. Savaşlar onun öngörüleri sayesinde kazanıldı. Darma duman bir ulusu yeniden ülke etrafında topladı ve onurla, gururla bağımsız bir Türkiye vaat etti.” dedi.
İkinci oturumda ise konuşmacı olarak Dr. Ulaş Töre Sivrioğlu ve Doç. Dr. Okan Kaftancıoğlu yer aldı. Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Erken Cumhuriyet Dönemi Tarım ve Ekonomi Politikalarını anlattı. Erken Cumhuriyet Dönemi Arkeoloji ve tarih çalışmaları konusunda Dr. Ulaş Töre Sivrioğlu da bilgiler verdi.
Haber: Mihriban Nur Uysun