Projeye katılan gençlere enerji sektöründe iş imkânı

Yenilenebilir Enerji Sektöründe İstihdam: “Gelecek İçin Doğru Beceriler Konferansı” Bandırma

Yenilenebilir Enerji Sektöründe İstihdam: “Gelecek İçin Doğru Beceriler Konferansı” Bandırma Grand Asya Otel’de gerçekleştirildi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen RE-You Projesi (Yenilenebilir Gençlik Enerji Operasyonu) kapsamında, Yenilenebilir Enerji Sektöründe İstihdam: “Gelecek İçin Doğru Beceriler Konferansı” Bandırma Grand Asya Hotel’de gerçekleştirildi. Konferansta enerji sektörünün üst düzey temsilcileri, kamu kurumlarının temsilcileri, akademisyenler ve yenilenebilir enerji eğitimi alan RE-You öğrencileri bir araya geldi.

Konferansta küresel ve ulusal düzeyde yenilenebilir enerji piyasasındaki trendler, istihdamın yapısı ve beceriler, arz ve talep boyutundaki dinamikler, uzmanlar tarafından sunumlarla aktarıldı. Panelde ise yenilenebilir enerji sektöründe istihdam ve beceri süreçleri ele alınarak sektörde ihtiyaç duyulan beceriler, bu becerilerin nasıl kazandırılacağı, yenilenebilir enerji sektörünün ihtiyaç duyduğu insan kaynağının sağlanması gibi konular paylaşıldı. Açılış konuşmasını RE-You Proje Koordinatörü Ali Koç yaptı. Ardından AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Doç. Dr. Ömer Cantekin, AB Türkiye Delegasyonu İnsani ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Laurent Guirkinger, BAUN Rektör yardımcısı Prof. Dr. Fatih Satıl ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu proje hakkında sunum ve konuşmalarını gerçekleştirdi.

“TÜRKİYE’DE EŞİ BENZERİ OLMAYAN EĞİTİM MERKEZİ KURDUK”

Yenilenebilir enerji sektörünün yoğunlaştığı 11 ilin tespit edilerek bu illerdeki özellikle firmaların, yenilebilir enerji alanında faaliyet gösteren STK’ların, Üniversitelerin ve öğrencilerin proje kapsamında verdiği desteğe dikkat çeken Koç, “Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen Balıkesir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitelerimizde ortağı olduğumuz projemiz kapsamında 3 yılı geride bıraktık. Üniversitelerimizde 3 yıl boyunca tam donanımlı yenilebilir enerji laboratuvarı kurduk. Rüzgar, biogaz ve güneş alanında Türkiye’de eşi benzeri bulunmayan bir eğitim merkezi oluşturduk. Bu eğitim merkezlerine ilişkin müfredatlarımız yoğun bir emekle hazırlandı ve ardından eğitimlere başladık. Çanakkale’de ilk mezunlarımızı verdik. Balıkesir’de de Eylül ayında mezuniyet törenimizi gerçekleştireceğiz. Bir yandan da projemizin en önemli faaliyetlerinden biri olan akreditasyon sürecini yürütüyoruz.” dedi.

“HER ZAMAN DESTEK VERECEĞİZ”

Proje gençlerin verdiği destekten dolayı gurur duyduğunu aktaran AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Doç. Dr. Ömer Cantekin, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, AB ve Mali Yardımlar Daire Başkanlığı olarak istihdam, eğitim ve sosyal politika alanlarında özellikle gençlerimizin dahil olduğu projelere destek vermekten gurur duyuyoruz. Bu projenin ülkemiz için de ayrı bir önemi olduğunun farkındayız. Şimdiye kadar başarıyla yürütülmüş, bu aşamalara gelmiş ve akreditasyon sürecinden sonra eğitimler gerçekleştirilmiş. Her şeyi yakından ilgiyle takip ediyoruz. AB ve Mali Yardım Dairesi Başkanlığı şimdiye kadar binden fazla projeyi 1 milyar Euro’dan fazla bütçeyi yönetmiş ve yönetmeye devam etmektedir. Bu sadece ulusal bazda yaptığımız katkılar değil, Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı olarak biz eğitim ve danışmanlık hizmetleri de sunuyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde geçen haftalarda açıklanmış olan orta vadeli program var. Bu programda dijital dönüşü ve yeşil dönüşüm başlıkları söz konusu. Yenilenebilir enerji kaynakları, dijital dönüşüm ve değişim dönüşümü kesiştiği alanın siz öğrenciler için çok önemli. Her zaman yanınızda olarak desteklerimizi vereceğiz.” diye konuştu.

“BUGÜN EĞİTİM MERKEZİ AKREDİTASYONU TAMAMLANACAK”

Bu projenin gençlere istihdam sağlayacağına dikkat çeken Balıkesir Üniversitesi (BAUN) Rektör yardımcısı Prof. Dr. Fatih Satıl, “İklim değişikliği ve artan enerji ihtiyacı global bir sorun olarak karşımızda. Tükenmekte olan yeraltı kaynaklarının alternatiflerini aramak için insanoğlu yoğun bir çaba ve gayret içerisinde. Bu enerji ihtiyacının karşılanması noktasında sürdürülebilir enerji olan yenilenebilir enerji kaynakları da önemli bir potansiyel olarak karşımızda duruyor. Güney Marmara, yenilebilir enerji potansiyeli açısından yükselen bir değere sahip. Güneşimiz, rüzgarımız ve biogazımız açısından önemli bir kaynak. Proje için Çanakkale ve Balıkesir’in seçilmiş olması da oldukça önemli. Bölgenin potansiyelinin değerlendirilmesi yanında, bu alanların kariyer merkezi olması ve sanayi yatırımları açısından da bir cazibe merkezi haline getirilmesi de önem arz ediyor. Bugün eğitim merkezinin akreditasyonu tamamlanmış ve daha iyi bir hizmet için kendisini geliştirmiş olacak. Proje bölgemiz için önemli olmasının yanı sıra gençlerin kariyeri ve istihdam içinde oldukça önem taşıyor. Gençlerin bu fırsatı değerlendirmesini umut ediyorum.” dedi.

“ÜNİVERSİTELERİMİZİN KAPILARI HER ZAMAN AÇIK”

Yenilebilir enerji alanında öğrencilere destek vereceklerini aktaran ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, “Dünyanın karşı karşıya bulunduğu en önemli sorunlardan biri bizim bilindiği gibi iklim değişikliği. İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek, insanlığın ortak sorumluluğudur. Türkiye yenilebilir enerji potansiyeli bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi olarak yenilenebilir enerji alanında eğitim öğretim ve araştırma geliştirme faaliyetlerinin büyük önem vermekteyiz. Üniversitemiz bünyesinde yenilenebilir enerji alanında lisans, yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası eğitim programları mevcut. Ayrıca üniversitemizde yenilenebilir enerji alanında araştırma yapan birçok laboratuvar ve Araştırma Merkezi yer aldı. Yenilenebilir Gençlik Enerjisi, ülkemizin yenilenebilir enerji alanındaki eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini destekleyen en önemli projelerden bir tanesi. Bu proje kapsamında üniversitemizde yenilenebilir enerji alanında eğitim alan çok sayıda mühendis teknik eğitimlerini almakta ve diğer personellerimiz de kariyer basamaklarına hızla başladılar. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz staj ve sonrasında istihdam olarak payını oluşturdular. Yenilenebilir enerji alanında kariyer yapmak isteyen sizlere üniversitelerimizin kapıları her zaman açık. Hepinize başarılar diliyoruz.” diye konuştu.

480 KİŞİYE YENİLEBİLİR ENERJİ ALANINDA EĞİTİM

Proje kapsamındaki çalıştay ve konferanslara yenilenebilir enerji alanında binin üzerinde paydaşın katıldığı, bugüne kadar proje kapsamında 480 kişinin yenilenebilir enerji alanında eğitim aldığı ve Eylül ayı sonunda tüm öğrencilerin mezun olduğu bilgisi kaydedildi. Yenilenebilir enerji alanında biyogaz, rüzgar ve güneş enerjisi alanlarında 7 adet müfredat kitabının basıldığı aktarıldı. Balıkesir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Global Wind Organization (GWO) tarafından akredite edildiği bildirildi. Almanya ve Danimarka’ya çalışma ziyaretleri düzenlendiği ve yenilenebilir enerji alanında kilit kurumların ziyaret edildiği belirtildi. Ardından Güney Marmara Bölgesi Yenilenebilir Enerji Piyasası İstihdam Raporu hazırlandığı ve Almanya’dan yenilenebilir enerji çatı kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla Bölgesel Konferans’ın gerçekleştirildiği aktarıldı.

Gerçekleştirilen etkinliğe; RE-You Proje Koordinatörü Ali KOÇ, AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanı Doç. Dr. Ömer Cantekin, AB Türkiye Delegasyonu İnsani ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Laurent Guirkinger, BAUN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Satıl, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, yenilenebilir enerji sektör temsilcileri, ilgili kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler, yeni mezun mühendisler, ilgili yüksek lisans ve doktora öğrencileri katıldı.

Haber: Selin Girgin