Eğitim-Sen Bandıma Baştemsilcisi ve Eğitim-İş Bandırma Temsilciliği Başkanı Kadir Taylan, eğitimde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Erdal Doğru, “Ekonomik sıkıntılar velilerin ve öğretmenlerin bedelini bükmüş durumda. Öğretmenlerimizin maaşları yeterli ve eşit değildir.” dedi.
2023-2024 eğitim-öğretim yılının resmi olarak başlamasıyla Türkiye’de 20 milyon 481 bin öğrenci ve 1 milyon 178 bin öğretmenin ders başı yaptı. Eğitim-Sen Bandıma Baştemsilcisi ve Eğitim-İş Bandırma Temsilciliği Başkanı Kadir Taylan, eğitimde yaşanan sorunlara dikkat çekti.
Öğrenci ve öğretmenlerin yaşadığı sorunların yanı sıra müfredatta da sorunlar olduğuna değinen Eğitim-Sen Bandırma Baştemsilcisi Erdal Doğru, “Milli Eğitim’in gerek müfredat gerekse idareyle ilgili birçok sorunu var. Buların başında ekonomik sorunlar var. Ekonomik sıkıntılar velilerin ve öğretmenlerin bedelini bükmüş durumda. Özellikle büyük şehirlerde öğretmenler geçinemez hale geldiler. Öğretmenlerimizin maaşları yeterli ve eşit değildir.” dedi.
“YENİ UYGULAMALARLA EĞİTİM DİNSELLEŞTİRİLİYOR”
Eğitimde büyük bir fırsat eşitsizliği olduğunu belirten Doğru, “Fırsat eşitsizliği her geçen gün derinleşiyor. İktidar kamu okullarına aktardığı payın daha fazlasını özel okullara teşvik etmek için kullanıyor. Bu nedenle de özel okulların sayısı her geçen gün artıyor. Bandırma ölçeğinde bile dikkat ederseniz son yıllarda birçok özel okul açıldı. Ayrıca her geçen gün değişiklik adına yeni uygulamalarla eğitimin dinselleştirilmesini ben bunda önemli bir sebep olarak görüyorum. Gerçek, laik, bilimsel ve demokratik eğitim, kamu okullarında verilmelidir. Yapılan yönetmelik değişikliklerinde öğretmenler kale alınmıyor. Bütün yıl o yönetmelik değişikliğinin meydana getirdiği sıkıntıları aşmak için uğraşıyoruz.”diye konuştu.
“ OKULLARDA YARDIMCI PERSONEL SORUNU ÇÖZÜLMELİ”
Okullarda karşılaşılan en büyük problemin yardımcı personel sorunu olduğunu belirten Eğitim-İş Bandırma Temsilciliği Başkanı Kadir Taylan, “Yardımcı personel sorununun bu dönem itibariyle çözüleceği söylenmişti. Ancak görüyoruz ki bu sorun hala devam ediyor. Okullarda görevlendirilmesi gereken güvenlik görevlilerinin hala görevlendirilmediğini görüyoruz. Kalabalık okullarda, kapıda bir güvenlik görevlisi olması şart… Her gün sınıfların temizlenememesi, yeterli yardımcı personelinin olmamasından kaynaklı okullarımızda sorunlar yaşanıyor. Öğretmenlerin ders saati 15 saatte eşitlenerek, ders ücretlerinin de yüzde yüz artırılması gerekiyor.”dedi.
“ÇEDES SON DERECE YANLIŞTIR”
Destekleme yetiştirme kurslarının bu yıl kaldırıldığını söyleyen Kadir Taylan, “Her okulda destekleri yetiştirme kursunun yapılması gerekiyor sistem değişiyor, bakanlar değişiyor, yeni okullar yapılıyor. Fakat Bizim eğitimin temel sorunları değişmiyor. ÇEDES projesiyle okullarda din görevlilerinin görevlendiriliyor olması bence son derece yanlıştır. Biz öğretmenler olarak ölçme değerlendirmelerine tabii tutularak ders verebilirken, hiç pedagojik eğitimi olmayan bir imam, bir vaiz veya din hizmetleri görevlisini baş başa bırakacağız. O danışman Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeninin söyleyemediği, veremediği hangi dini bilgiyi öğrencilere verecek?”diye konuştu.
Haber: M. Nur Uysun